Drie op vier Belgen vinden decoratie belangrijker dan politiek!

Grootschalige enquête 2018 rond decoratie en interieurinrichting

Drie op vier Belgen vinden interieurinrichting belangrijker dan de politiek in ons land. Voor 55 % van de mannen is ons interieur trouwens belangrijker dan kledij en meer dan 61 % van de vrouwen vindt het belangrijker dan sport. Dat blijkt uit de grootschalige enquête in het kader van de COCOON-beurs, die op zaterdag 17 november de deuren opent in Brussels Expo. Heel wat Belgen zijn geboeid door decoratie en interieurinrichting.

Hoewel de enquête* in volle verkiezingscampagne liep (van 24/09 tot 02/10/2018), toont ze aan dat drie op vier Belgen de politiek in ons land minder hoog inschatten dan het interieur van hun woning.

'Die cijfers zijn verbazingwekkend, zeker in een verkiezingsperiode,’ meent Marie Franck, communicatieverantwoordelijke bij NV Fisa, organisator van de COCOON-beurs. ‘Dat bewijst eens te meer dat een beurs als COCOON wel degelijk zin heeft. Belgen vinden het fantastisch om hun salon, hun slaapkamer en hun eetkamer in een nieuw jasje te stoppen.

Bij 81 % van de Belgen gaat de meeste aandacht qua decoratie naar het salon. Bovendien wordt dat centrale vertrek in huis door 1 op de 4 Belgen om de 3 tot 6 maanden opnieuw onder handen genomen.

Anderzijds is het toilet voor een kwart van de Belgen (28 %) het minst gedecoreerde kamertje in huis. De organisatoren van de COCOON-beurs lieten zich door die resultaten inspireren om de Belgen ertoe aan te zetten iets anders te gaan doen met hun toilethoekje:

‘Aangezien zo veel mensen decoratie belangrijker vinden dan de politiek in ons land en aan dat kleinste kamer vaak het minste aandacht besteden, stellen we een toilet ter beschikking dat de bezoekers mogen inrichten terwijl ze hun verbeelding de vrije loop te laten,’ vertelt Marie Franck.

Naar aanleiding van de Wereld Toilet Dag op maandag 19 november mag iedereen die een decoratief object meebrengt om het toilethoekje in Paleis 3 te verfraaien gratis op de beurs binnen.

Zolang COCOON loopt, kunnen bezoekers die inspiratie willen opdoen voor advies terecht bij de aanwezige professionals in interieurinrichting. In de workshop zone in Paleis 3 worden de decotrends van dit moment getoond, kunnen geïnteresseerden een eigen moodboard samenstellen en ontdekken welke elementen ze in hun interieur zouden kunnen verwerken en dit in functie van hun budget.

Decoratie: belangrijker dan onze garderobe en dan sport

Uit de enquêteresultaten blijkt verder dat voor 55 % van de mannen decoratie belangrijker is dan wat ze aantrekken.

‘Onze interieurinrichting vertelt veel over onszelf en onze persoonlijkheid. Interieurinrichting voelt een beetje alsof we ons huis aankleden,’ verduidelijkt Marie Franck. ‘Dit jaar is de spiegel één van de thema’s op COCOON 2018. Spiegels zijn immers decoratieve elementen die ons zelfbeeld getrouw weerspiegelen. Ze zijn symbolen van harmonie en waarheid, en voor vele fans van Feng Shui hebben ze een belangrijke plaats in ons interieur.’

Op COCOON laten heel wat exposanten zien hoe we spiegels in ons interieur kunnen verwerken.

Niet minder dan 61 % van de vrouwen hecht minder belang aan sport dan aan interieurinrichting.

Belgen vinden het leuk om hun woning te decoreren en in te richten. Die interesses verhogen volgens de enquête het welzijn van 1 op 2 Belgen,’ besluit Marie Franck.

* Door NV Fisa, in samenwerking met Incidences. De enquête werd online ingevuld door 1.035 Belgen ouder dan 18 jaar die zelf instaan voor de inrichting van hun woning. De maximale foutenmarge voor deze steekproef bedroeg 3,1 %.

 

Praktische informatie

Van 17 tot en met 25 november strijkt COCOON 2018 neer in de Paleizen 3, 4 en 8 van Brussels Expo.

Avant-première op vrijdag 16 november (uitsluitend op uitnodiging), tussen 17 en 23 uur.

Openingsuren:

  • Maandag, dinsdag en woensdag: van 11 tot 16 uur ;
  • Donderdag, zaterdag en zondag: van 11 tot 19 uur ;
  • Vrijdag 23 november: COCOON Night: van 11 tot 23 uur.

De Kids Zone is op zaterdag en zondag open tussen 11 en 19 uur.

Inschrijving ==> workshop: https://www.cocoon.be/nl/news/workshops

Bijzondere dagen

  • Maandag 19/11 – Wereld Toilet Dag: in Paleis 3 stelt COCOON een volledig kaal toilet ter beschikking. Iedereen die zich met een decoratief object aanbiedt en zo het toilethoekje iets extra’s geeft, mag gratis binnen.
  • Dinsdag 20/10 – Curry Day
  • Woensdag 21/10 – Family Day: iedereen in het gezelschap van een kind krijgt gratis toegang tot de beurs.
  • Donderdag 22/10 – Movember Day: Ook wij geven om de gezondheid van de man. Op donderdag 22/11 is het daarom bij COCOON Movember Day! Voor elk ticket online aangekocht voor deze dag doneren we €2 aan de Movember Belgium Foundation. Op het ticket van Movember Day geniet u zelf ook van €2 korting, €8 i.p.v. €10. Donderdag zal je ook tal van opvallende snorren en baarden kunnen spotten op de beurs. Er zal namelijk een delegatie mannen van verschillende ‘moustache’ clubs aanwezig zijn.
  • Vrijdag 23/10 – Black Friday Actie: de exposanten en COCOON bieden online tickets aan voor € 6 in plaats van € 8.

Meer informatie: www.cocoon.be

Wenst u een persaccreditatie om COCOON te bezoeken? Klik hier, vul het formulier in en gebruik de ontvangen code om online te registreren.

Contacteer ons
Hélène Tuypens Project Manager, Two cents
Hélène Tuypens Project Manager, Two cents
Over COCOON

De beurs COCOON, georganiseerd door de groep Fisa is de grootste woon- en interieurbeurs van België. De 31e editie van COCOON vindt plaats in het voorjaar van 2021 in Brussels Expo.

Meer info op www.cocoon.be